NLB ONLINE BANKAR

Imate pitanje ili Vam je potreban savet?
Stojimo Vam na raspolaganju

Elektronsko bankarstvo

Stanovništvo
Privreda

NLB Banka Beograd nagradila organske proizvođače sa milion i šesto hiljada dinara na VI NLB Organic konkursu

Četvrtak, 06.07.2017.

 

Beograd, 6.7.2017 - NLB Banka Beograd proglasila je danas najbolje projekte organskih proizvođača na šestom NLB Organic konkursu i uručila autorima projekata nagrade u ukupnom iznosu od million i šesto hiljada dinara. Pored tri nagrade koliko je predviđeno konkursom, NLB Banka je uručila i specijalno priznanje za uvođenje savremenih tehnologija  u organsku proizvodnju.

“NLB Banka je izuzetno aktivna u podršci agro sektoru. Prošle godine, poljoprivrednke smo podržali kreditima u ukupnom iznosu od 22 miliona evra i svrstali se među tri banke sa najvećim brojem subvencionisanih kredita na tržištu. Banka u agro segmentu beleži konstantan rast, pa smo ove godine dostigli tržišno učešće od 8 odsto, a kako bismo na pravi način odgovorili na potrebe svojih klijenata, za 2017. godinu smo obezbedili 50 miliona evra za podršku poljoprivredi. Naš fokus na poljoprivredu prenosi se i na polje društveno odgovornog poslovanja kroz NLB Organik konkurs. Njime podržavamo organsku proizvodnju kao održivu proizvodnju koja doprinosi očuvanju životne sredine i prirodnih resursa, a istovremeno i zdravlju ljudi.  Od 2012. godine, kada smo pokrenuli NLB Organic, na konkursu je učestvovalo 293 projekta, a ove godine na konkurs je pristiglo čak 67 projekata, što je rekordno interesovanje.  Od pokretanja konkursa do danas, broj organskih proizvođača u Srbiji je udvostručen, a izvoz organskih proizvoda sa 3,74 miliona evra porastao na više od 19 miliona u 2015. godini” rekao je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd na uručenju nagrada.

Predsednica Stručne komisije NLB Organic konkursa, prof. dr Snežana Oljača, izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja projekata na konkursu, ali i zbog, kako je rekla, njihovog sve višeg kvaliteta. “Iz Vojvodina dolazi 23 projekta, 10 projekata iz centralne Srbije, 4 iz regiona Beograda, iz zapadne Srbije 8,  iz istočne Srbije 3 projekta,  a posebno me raduje što je iz južnog dela Srbije pristiglo čak 19 projekata. Od ukupno 67, 25 projekata dolazi od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, 6 projekata su podnela gazdinstva koja se bave stočarstvom, 32 projekta su podnela gazdinstva koja se bave objedinjenom biljnom i stočarskom, 2 projekta se odnose na pčelarstvo i po jedan projekat na gajenje pečuraka i edukaciju organskih proizvođača” rekla je Oljača.

 

 

Nagrađeni projekti:

 

Specijalna nagrada za doprinos digitalizaciji organske poljoprivrede i 100.000 dinara dobio je Nikola Šijan čije gazdinstvo se nalazi u Kozelju pored Ljiga, za projekat „DigiKmet“. Projekat podrazumeva automatizaciju navodnjavanja i drugih procesa u plasteničkoj i proizvodnji na poljima, uz korišćenje odgovarajućeg softvera i hardvera, unošenje podataka relevantnih za konkretnu kulturu i zemljište na kome se ona gaji (vlažnost zemlje, vazduha, temperatura i sl.) i povezivanje informacija sa interneta o meteorološkoj slici i  prognozi padavina mikrolokalitetu.

Treću nagradu u iznosu od 200 hiljada dinara osvojio je Emil Kenjereš iz Malih Pijaca pored Subotice za projekat “Prerada organske šljive uz pomoć obnovljivih izvora energije - zdrava hrana iz Malih Pijaca” Nagrađeni projekat podrazumeva preradu organskog voća u džemove i sokove, uz korišćenje energije iz solarnih panela.

Druga nagrada u iznosu od 300 hiljada dinara pripala je familiji Radisavljević iz Batota pored Brusa za projekat “Sistem za navodnjavanje”. Zajednički projekat Milovana, Milosava i Vukete Radisavljević dolazi iz drugog po površini sela u Srbiji, u kome se preko 90 odsto od oko 200 domaćinstava,bavi organskom proizvodnjom. U izuzetno teškim uslovima, Radisavljevići vodu za navodnjavanje svojih parcela pod voćem, pretežno malinom, sa tačke koja se nalazi na nadmorskoj visini od oko 450 m dovode na visinu od preko 700 m, uz prokopavanje kanala kroz parcele prekrivene šumom. 

 Pobednik šestog NLB Organic konkursa i dobitnica million dinara je Kruševljanka Mirjana Stevanović, čije gazdinstvo se nalazi u selu Karanovac kod Varvarina,  za projekat “Nabavka opreme za pakovanje organskih proizvoda po zahtevima savremenog tržištaMirjanino domaćinstvo broji 7 članova, a s obzirom na to da su svi radno sposobni članovi domaćnstva nezaposleni, organska proizvodnja je za njih bila način da obezbede egzistenciju. Projektom je predviđeno uključivanje domaćinstava u okruženju u organsku proizvodnju kroz grupni sertifikat, kako bi projektovana linija za pakovanje organskih proizvoda bila adekvatno iskorišćena.