Proglašeni pobednici petog NLB Organic konkursa

Sreda, 30.11.2016.

NLB Banka Beograd je uručila nagrade u vrednosti od milion i po dinara organskim proizvođačima – pobednicima ovogodišnjeg NLB Organic konkursa. 

Ove godine, naš NLB Organic konkurs slavi svoj prvi jubilej –  5. godišnjicu. Drago mi je što mogu da kažem da interesovanje organskih proizvođača za učešće u konkursu raste i da je ove godine na adresu NLB Banke pristigao rekordan broj od 56 projekata. Ukupno, do sada je na NLB Organic konkursu učestvovalo 226 projekata i to je važan pokazatelj aktuelnosti organske proizvodnje. Površina pod organskom proizvodnjom je, prema zvaničnim podacima, 2012.godine, kada je naš konkurs pokrenut, iznosila 6.340 ha, 2014. godine nešto manje od 9.500 hektara, a prošle godine se već prostirala na preko 15.200 hektara.  2010. godine je u Srbiji bilo 137 proizvođača uključenih u organsku proizvodnju, 2012. kada smo pokrenuli konkurs,  1061, a danas ih ima oko dve hiljade, što individualnih, što kooperanata. Vrednost izvoza organskih proizvoda 2012. godine je bila 3,74 miliona evra, a prošle godine je dostigla iznos od 19,6 miliona evra.  To sve govori u prilog potencijalu organske proizvodnje u Srbiji, koji smo mi prepoznali kada smo pokrenuli ovaj konkurs i, verujem, bili među pionirima u pružanju podrške ovom segmentu rekao je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd na svečanom uručenju nagrada. 

Predsednica Stručne komisije NLB Organic konkursa, prof. dr Snežana Oljača, objasnila je da Vojvodina prednjači po broju projekata i da je iz ovog dela Srbije pristiglo 19 projekata, 10 projekata iz Centralne Srbije, iz regiona Beograda i iz Južne Srbije je po 9 projekata, iz Zapadne Srbije 5 i iz Istočne Srbije 4 projekta. “Šesnaest projekata dolazi od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, uzgajanjem povrća, voća, žitaricama i vinogradarstvom, 5 projekata su dostavili stočari, 3 projekta pčelari, a 32 projekta su podnela gazdinstva koja se bave mešovitom proizvodnjom, objedinjeom biljnom i stočarskom” istakla je Oljača. 

Nagrađeni projekti: 

Treću nagradu u iznosu od 200 hiljada dinara osvojio je Josip Mamužić iz Ljutova, pored Subotice. Organske proizvode gaji od 2003. godine, a 2006. godine je njegovo gazdinstvo sertifikovano po standardima EU. Jedno je od vodećih organskih gazdinstava u Srbiji, a pored Josipa i Ruže Mamužić, u radu gazdinstva aktivni su i Tanja i Filip Mamužić, oboje studenti  Poljoprivrednog  fakulteta. S obzirom na to da je borba protiv korova najveći problem u organskoj proizvodnji, ideja projekata gazdinstva Mamužić je nabavka međurednog kultivatora protiv korova.  Time bi se značajno umanjili troškovi proizvodnje, a samim time bi i proizvodi bili dostupniji većem broju korisnika.

Druga nagrada u iznosu od 300 hiljada dinara pripala je Jovanki i Sergeju Ivanovu iz Kamenice, sa Stare planine, nadomak Dimitrovgrada. Organskom proizvodnjom ovo gazdinstvo se bavi od 2009. Godine, a posebno je posvećeno održavanju autohtonih vrsta sa tog područja. U proizvodnju je uključeno 4 člana porodice, starosti od 41 do 68 godina. Gazdinstvo poseduje 12 ha zemlje, kao i 23 grla balkanskih magaraca, 170 grla karakačanskih ovaca, 30 grla balkanskih koza, za proizvodnju mleka, svrljišku kokoš, domaćeg brdskog konja, karakačanskog ovčara. Ideja nagrađenog projekata je nabavka opreme za preradu mleka i proizvodnju sira, čime bi se uanpredila proizvodnja i ovo gazdinstvo kreiralo dodatnu vrednost.

Pobednik petog NLB Organic konkursa je Zoran Ristanović iz Prijevora, pored Čačka i njegov projekt “Višenamenska eko kuća”.  U postupak konverzije ovo gazdinstvo je ušlo 2013. godine, a pored 2 punoletna člana porodice, u proizvodnju je uključeno i njihovo troje dece i radnici koji se angažuju u skladu sa potrebama. U vlasništvu gazdinstva je 1 ha zemlje, a organsko voće i povrće gaje i na 8,5 ha zemljišta u zakupu.  Projekat “Višenamenska eko kuća” se odnosi na izgradnju objekta, višenamenskog staklenika u kome bi se od 1. februara do 1. aprila proizvodio rasadni material, od 1. aprila do 1. septembra bi služio kao sušara za voće, povrće i pečurke, od 1. septembra do 1. novembra bi se koristio za preradu organskih proizvoda, a od 1. novembra do 1. februara u ovom prostoru bi se održavale obuke mladih ljudi iz čačanskog kraja, koji su zainteresovani za organsku proizvodnju.