Milion dinara nagrade najboljem projektu

Sreda, 25.09.2013.
II Konkurs NLB banke za najbolji projekat iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane
 
NLB banka Beograd objavila je rezultate drugog Konkursa za izbor najboljeg projekata u oblasti organske proizvodnje i prerade hrane i uručila nagradu u vrednosti od milion dinara autoru najboljeg projekta.
 
Beograd, 25. septembar - Drugu godinu za redom NLB banka podržava i promoviše organsku proizvodnju i preradu hrane u Srbiji. Konkurs za najbolje projekte u ovoj oblasti je otvoren 20. maja i trajao je do 10. septembra i na adresu banke je u ovom periodu stigao 41 projekat.
 
Prema uslovima konkursa, pravo da učestvuju su imali samo poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, a projekti koji su konkurisali za nagrade morali su biti u skladu sa svim načelima sertifikovane organske proizvodnje i prerade hrane. Izbor najboljih projekata izvršio je stručni žiri u sastavu: Dr Milan Adamović, Centar za razvoj novih materijala za poljoprivredu i ekologiju kao i predstavnici NLB banke a.d. Beograd Jelena Veselinović, Izvršni direktor Centra poslovne mreže (fizička lica i MSP) i Milan Radojević, zamenik Izvršnog direktora Centra poslovne mreže (fizička lica i MSP).
 
Autor najbolje ocenjenog projekta i dobitnik glavne nagrade od čak 1.000.000 dinara je Janoš Farago, iz sela Orom kod Kanjiže sa projektom "Bio sušara za proizvodnju bio bilja". Glavnu nagradu uručio je predsednik Izvršnog odbora NLB banke a.d. Beograd Samo Nučič.
 
 
U svom izlaganju prilikom dodele nagrade Nučič je rekao da je NLB banka Beograd, kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala veoma veliki značaj kao i sve veću potrebu za unapređenjem organske proizvodnje i prerade hrane.
 
"Ovaj segment poljoprivredne proizvodnje je u izuzetnom zamahu, ne samo zato što to nalažu tzv. evropski trendovi u poljoprivredi, već pre svega zbog toga što danas organska hrana predstavlja imperative za zdravlje ljudi. Upravo iz tih razloga, NLB banka Beograd želi da pomogne i podrži ovaj značajan vid proizvodnje koji predstavlja ne samo budućnost poljoprivrede, već i Srbije – na šta jasno ukazuju planovi i strategija Vlade Srbije. Ovo je bio naš osnovni motiv zbog kojeg smo odlučili da organizujemo i realizujemo KONKURS ZA IZBOR NAJBOLJEG PROJEKATA U OBLASTI ORGANSKE PROIZVODNJE I PRERADE HRANE, koji smo organizovali prvi put prošle godina, a zatim nastavili i ove a svakako ćemo i narednih godina podržavati ovaj segment poljoprivredne proizvodnje. Vrlo važan cilj ovog konkursa je da ljudima u Srbiji, poljoprivrednicima ili onima koji bi to postali pošaljemo poruku i pokažemo da postoji mogućnost održivog razvoja individualnih gazdinstava na svim područjima Republike Srbije, kao i da realizacija ovih projekata, odnosno razvoj posla u organskoj proizvodnji može jednoj porodici, i sa malo poljoprivrednog zemljišta i sa manjim ulaganjima, doneti mogućnost da od zemlje i (uspešno - berićetno...) žive" dodao je Nučič.
 
Budući da je još jedan od predloga naročito impresionirao komisiju, NLB banka je izdvojila i dodatna sredstva i dodelila još jednu - specijalnu nagradu u iznosu od 350.000 dinara. Ovu nagradu - donaciju, dobila je Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, koja je učestvovala sa projektom "Organski sir za sve generacije". Banka je donirala školi novac za podršku i pomoć u opremanju mlekare za preradu organskog mleka i proizvodnju organskog sira. Ovu nagradu je direktorki škole Željki Miličić uručio predsednik žirija dr Milan Adamović.
 

"Generalno najveći broj prijavljenih projekata se odnosio na razvoj komplemetarne proizvodnje organske hrane ( na istom gazdinstvu prisutna biljna i stočarska proizvodnja), većina njih se odnosila i na određen oblik prerade, manji broj na razvoj opreme za sušenje povrća i voća, navodnjavanje, edukaciju budućih proizvođača, udruživanje a bilo je i onih koji iskazuju želje, a neki to već i čine, da svoje proizvode pored prodajne mreže finalizuju na najporofitabilniji način putem razvoja turizma na svojim gazdinstvima." istakao je Adamović koji je skrenuo pažnju i na to da su projekti stizali sa cele teritorije Srbije.