U Srbiji nema slučajeva bolesti afričke kuge svinja

Ponedeljak, 29.07.2019.

U Srbiji nema slučajeva bolesti afričke kuge svinja, rekla je direktorka Uprave za veterinu, Emina Milakara, dodajući da, iako je u zemljama u okruženju registrovana ta bolest, mi smo za sada sigurni. 

Izvor: Pixabay

A kada je reč o klasičnoj kugi svinja, prema najavama nadležnog ministarstva obavezna vakcinacija biće etapno ukidana počevši od prvog oktobra, a kada domaći proizvođači mogu osetiti prve efekte te mere. U Srbiji se sa vakcinacijom svinja protiv klasične svinjske kuge počelo pre tri decenije, od 2006 godine je to obaveznamera koju finansira država, a da je pravilna preventiva urodila plodom svedoče najave iz nadležnog ministarstva da će od oprvog oktobra obavezna vakcinacija prestati da važi.

Naravno, ne na svim proizvodnim područjima u isto vreme jer i epidimiološki rizici nisu svugde isti, ali ovo je velika stvar za domaće svinjarstvo, kaže profesor doktor Miloš Beuković, stručnjak internacionalne reputacije u čijoj porodici svinjogojstvo ima tradiciju dužu od četiri decenije. Pitali smoga kada će domaći farmeriosetiti rezultate ove mere.
 
"Kada se vakcina ukine nesme da bude opuštanja i preteranog radovanja", kaže naš sagovornik ističući da pored punog angažmana nadležnog ministarstva, veterinarskih službi i veterinarskih inspekcija, asocijacija i savetodavaca, sami proizvođači moraju podići bio sigurnosne mere na najviši nivo.
 
Momčilo Poznan iz Malih Radinaca trenutno gaji devedeset tovljenika i 10 krmača. Kaže da proizvođači sa nestrpljenjem čekajuukidanje obavezne vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, jer će to, uz otvaranje izvoza doprineti i cenovnoj stabilizacijidomaćegtržišta, što se već, kako ističe, nazire.
 
U svakom slučaju ulaganje u genetiku, kvalitetnu ishranu životinja i unapređenje uslova u kojima se one drže su ključni preduslovi za uspešnu proizvodnju poručuje profesor Beuković, a na pitanje da li veruje u napredak domaćeg svinjarstva sa sigurnošću odgovara.
 
Kao čovek iz struke i nauke, verujem u boljitak domaćeg svinjarstva i njegov povratak na ono mesto koje mu u evropskim okvirima pripada".
 
Izvor: RTV