Kupina loh nes ove godine pet puta skuplja u odnosu na prošlu - Manja cena se očekuje u piku sezone

Ponedeljak, 08.07.2019.

Prvi kilogrami kupine sorte loh nes u valjevskom kraju otkupljuju se po ceni od 80 do 100 dinara.

Izvor: Pixabay

To je u odnosu na prošlu godinu pet puta veća cena, jer je tada iznosila od 20 do 35 dinara. Da li će ta cena ostati, zavisi od nekoliko faktora.

- Prvi su vremenske prilike u narednom periodu. Najavljeno nešto svežije vreme pogoduje kupini. Ukoliko ne dođe do ekstremnih temperatura do kraja meseca, ili nepogoda, kupina bi mogla da kompenzuje nedostatak i lošiji kvalitet maline - smatra Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo i dodaje da su sve količine kupine izvezene.

Proizvođač Slobodan Petrović kaže da cenu uzimaju sa rezervom, a otkupljivači kažu da sadašnjih 100 dinara za kilogram predstavlja maksimalnu cenu, jer je loh nes najkvalitetnija sorta kupine.

- Ta sorta ima manji rod, ali veoma dobru suvu materiju, što je ključno za svaki dalji vid prerade, plus veliki sadržaj šećera. Cena loh nesa je uvek oko 30% viša od klasične kupine. Najveće tržište kupine i najveći proizvođač, su SAD. Ako tamo proizvodnja pada, u Evropi skače cena, pa će i od toga zavisiti otkupna cena u piku sezone. Očekivana cena u punom jeku je 60 dinara - rekao je jedan od otkupljivača za današnji Blic.

Izvor: eKapija