Konkurs za mala i srednja preduzeća sa juga Srbije, koja se bave preradom voća i povrća

Petak, 05.07.2019.

Udruženje ENECA raspisalo je konkurs za mala i srednja preduzeća koja se bave preradom voća i povrća, a nisu sa teritorije Beograda ili Vojvodine.

Izvor: Pixabay

Mogućnosti koje se nude su prvo edukacija, a potom i plasman proizvoda u neki od velikih domaćih trgovinskih lanaca, objavila je eKapija.

Preduzeća mogu konkurisati za ovaj projekat do 15. jula, a dokumentacija se može pronaći na sajtu udruženja ENECA ili se zatražiti imejlom na konkurs@eneca.org.rs. Konkurs raspisuje udruženje ENECA u okviru projekta "Konkurentna privreda", koji finansira USAID.
- Projekat je namenjen proizvođačima s juga Srbije, tačnije malim proizvođačima koji žele da uđu u robne marke postojećih lanaca i to s proizvodima koji čine toplu preradu voća i povrća. Tu jug Srbije ima najveći potencijal zbog dobre sirovine, iskustva, recepata i radne snage, rekao je menadžer ENECA Milivoje Jovanović.
Nikola Milošević, koji se u selu Moravac nadomak Aleksinca bavi preradom aronije, smatra da je onima kojima je primarna delatnost prerada, a ne uzgoj voća i povrća, plasman najveći problem. On najviše proizvodi organske sokove, bez šećera, vode i konzervansa i kaže da uvek postoji borba za tržište - Nadam se da će mi ulazak u veće sisteme uposliti kapacitete, pošto sam poslednjih nekoliko godina ulagao u proizvodnju. Sada mi je potreban plasman da se sve to pokrene. Nadam se najboljem, a mislim da bih mogao da isporučim tražene količine.
Prodaja u velikim trgovinskim lancima za male proizvođače znači sigurnost, kaže Marija Pantelić u čijem se preduzeću T. S. N. Vajat iz sela Đurđevac kod Blaca pravi zimnica na tradicionalan način.
- Ovo je značajna stvar, jer bi to bio siguran plasman, stabilna distribucija svih proizvoda. Važna je to stvar za sve nas male proizvođače, koji nismo u mogućnosti da isporučimo neke ozbiljne količine, ali bismo mogli zajedno da odradimo neki deo. Mislim da je odlična ideja da nas neko na taj način podrži, rekla je Pantelićeva.

Izvor: Poljoprivrednik