Младим пољопривредницима бесповратно 250 милиона динара

Četvrtak, 20.06.2019.

Младим пољопривредницима и пољопривредницама млађим од 40 година, данас је уручено 204 уговора, вредних 250 милиона динара, бесповратних средстава, које је обезбедила Покрајинска влада преко секретаријата за пољопривреду.

Izvor: pixabay

Укупна вредност инвестиције кроз ове уговоре је 284 милиона динара.

 

Овакву меру бесповратне финансијске помоћи Покрајинска влада увела је 2017. године, јер су, како је речено, препознали да таква помоћ и субвенционисање младих пољопривредника значајна, пре свега за останак младих на селу, али и за целокупан развој пољопривреде.

 

"Таква мера значи економско оснаžживање младих пољопривредника да остану на селу да žживе и да раде, да могу да обезбеде своје пословање и функционисање на газдинству, себи и својим породицама. Са једне стране, тиме се подстиче развој пољопривреде, с друге стране то је и демографска мера. Свакако да пољопривреда представља један од приоритета наше економије, а оваквим мерама осим што ћемо финансијски помоћи младим пољопривредницима и пољопривредницама, пољопривреда ће бити снажžнија, јер се ослања управо на те младе људе", рекао је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.

 

Највеће интересовање младих пољопривредника на овом конкурсу владало је за сточарску производњу.

"Од 250 милиона динара, 190 милиона усмерено је управо на ту линију, на сточарство, од тога око 130 милиона за набавку оваца и коза, за шта је владало највеће интересовање, а по 30 милиона за набавку грла у свињарству и говедарству", рекао је покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић.

 

Секретар Радојевић каžже да је од 204 млада пољопривредника, којима су данас додељени уговори о бесповратним средствима, њих 71 је млађе од 25 година.

 

"Од њих 204, 108 су жžене, имамо петоро који имају завршен пољопривредни факултет. Све инвестиције за које смо данас уручили уговоре јесу усмерене на интензивну пољоприрведну производњу и то је оно што охрабрује, да млади људи јесу спремни да се интензивно баве пољопривредном производњом, јер сточарство, а потом пластеничка, повртарска и воћарска производња захтевају већи радни ангажман", рекао је Радојевић.

 

Он додаје да анализе показују да је, у развијеним европским земљама, шест одсто људи који се баве пољопривредом млађе од 40 година.

Покрајинска Влада је 2017. године доделила 100 милиона динара бесповратних средстава младим пољопривредницима, 2018. 200 милиона, а ове године 250 милиона динара субвенција за ове намене.

Извор: РТВ