Cenu će odrediti kvalitet i ponuda

Sreda, 19.06.2019.

Ovih dana počinje jedan od najvažnijih poljoprivrednih poslova u Topličkom okrugu – berba i otkup višanja. One se u Toplici gaje na više hiljada hektara.

Izvor: pixabay

Dragan Paunović iz Privredne komore Srbije kaže da se u ovom trenutku završene pripreme i kod otkupljivača i proizvođača.

 

“Izvoznici budno oprate šta se dešava na tržištu. Stanje proizvodnje, bez obzira na vremenske prilike je solidno. Očekujemo da prinos višnje, pre svega u Topličkom okrugu bude na nivou prošlogodišnjeg roda. Imajući u vidu klimatske promene i nemogućnost berbe u dužem vremenskom intervalu, teško je u ovom trenutku prognozirati i mislim da će biti problema u onim udarnim terminima za branje oblačinske višnje”, rekao je Paunović.

 

U nedelju je otvorena nova fabrika za preradu voća u selu Grguru kod Blaca.

“To je svakako jedan viši stepen prerade voća. U pitanju je organska proizvodnja. Ovo je jedan dodatni nivo prerade koji je poželjan u Srbiji i koji je neophodan za opštinu Blace, deo opština Kuršumlija i Brus. To je najveći iskorak koji se dogodio na području Topličkog, Nišavskog i Pirotskog okruga”, istakao je Paunović.

Prema njegovim rečima, najveći problem su prihvatni kapaciteti oko “špiceva” berbe jer voće treba skladištiti, pa onda preraditi.

 

“Po mojoj proceni tih skladišnih prostora nema i na tom pitanju treba posebno raditi”, dodao je Paunović.

 

 Otkupna cena je, kaže, odnos tržišta, ponude i potražnje.

“Otkupna cena kod par proizvođača istaknuta na 50 dinara, to je akontna cena. Pretpostavljam da će se oko 50 dinara i kretati otkupna cena. Usloviće svakako kvalitet višnje i ponuda koji u nekim trenucima mogu da povećaju ili smanje cenu”, zaključio je Paunović.

Izvor: poljomagazin.rs