Расте нова плантажа трешања код Гакова

Sreda, 12.06.2019.

У Западнобачком округу бележи се раст засада вискородних сорти воћа и орашастих плодова, попут на пример трешње.

Izvor: pixabay

Код Гакова, ове године посађена је једна већа плантажа првокласне робе намењене извозу. То је први пословни подухват младог пољопривредника који, како каже, има стрпљења да чека две - три године до пуне родности засада. Ова плантажа трешње је у власништву породице Шуша, која се скоро две деценије на 400 јутара обрадивих ораница бави ратарском производњом првенствено кукуруза и соје.

 

Никола Шуша, апсолвент на Пољопривредном факултету у Новом Саду, и ако је од детињства са оцем у ратарској производњи, први пут се опробао у воћарству. На четири хектара је овог пролећа посадио 8.059 садница високородних сорти трешње купљене у Италији. Догодине по стаблу очекује род од 500 грама до килограма, а наредних година много више, што би вратило 200.000 евра уложених средстава.

 

"На четри хектара имам 39 редова. Последњих шест редова је рађена "супер спиндел садња", што значи 90 цм садница од саднице. Остали редови су 1,5 м садница од саднице. Има пет сорти Бурлат, Лапинс, Кордиа, Феровиа и Регина. на воћњаку ми ради неколико радника из села" рекао је за РТВ Никола Шуша, пољопривредни произвођач из Гакова.

 

Овај двадесетпетогодишњи младић из Гакова, поред ентузијазма каже да не би успео без подршке породице, али и финансијски подстицаја покрајинских средстава за куповину противградне заштите, система кап по кап и заштитне ограде.

 

ово све смо ушли јер смо ишли смо све преко покрајинског секретаријата из Новог Сада, добили смо субвенције. Остало је још да се реше стубови и противградне мреже, а уложено је око 50.000 евра по хектару.јако су велика улагања, али се све ради због профита. Очекујем да ће ми се све то ипак вратити " каже Шуша.

 

Он очекује првокласан принос , јер је циљ великих улагања извоз воћа у земље Европске уније. Према подацима Регионалне привредне коморе Сомбор извоз трешања још није забележен из тог округа, али судећи по планским засадима трешње и другог воћа, очекују да ће се бележити извоз у земље Европске уније догодине.

Извор: РТВ