Koje su sorte šljive najbolje za sušenje?

Utorak, 28.05.2019.

Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja voća. Primenjuje se od davnina za duže čuvanje voća, jer se osušeni proizvod održava dugo i u „običnim“ uslovima pakovanja i skladištenja.

Izvor: Pixabay

Sušenje je u suštini vlage. Najrasprostranjeniji i najjpogodniji oblik sušenja voća, a posebno šljiva jeste konvektivno sušenje, kod koga voda isparava pomoću zagrejanog vazduha. Zagrejan vazduh, kao nosilac toplote, predaje toplotu plodovima voća, prima pritom isparenu vodu iz plodova i odnosi je sa sobom. Smanjenjem sadržaja vode, a time i povećanjem koncentracije ostalih sastojaka, povećava se osmotski pritisak, čime su ishrana i razvoj mikroorganizama onemogućeni. Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja. Zbog svojih odlika i prednosti, konzervisanje sušenjem je i danas u značajnoj primeni, pri čemu se stalno razvijaju i unapređuju postupci tehnike i tehnologiije sušenja.

 

Kvalitetna sušena šljiva je samo ona koja je krupna, mesnata, dobro osušena, zdrava slatka lepog spoljašnjeg izgleda, sa očuvanim prirodnim ukusom i mirisom. Zbog toga sveža šljiva namenjena za sušenje treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, pa plodovi imaju fleksibilnu pokožicu, zlatno-žuto meso, povoljan odnos meso-koštica i da su ubrani u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade.

 

Nov pristup sagledavanju kompletne problematike, proizvodnje sušene šljive, obuhvata sledeće segmente: primarnu proizvodnju svežeg voća namenjenog za sušenje, preradu sušenjem, primenom odgovarajućeg tehnološkog postupka, plasman ostvarene proizvodnje na savremen komercijalan način.

Da bi se obezbedio standardan kvalitet sušene šljive za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje. A to su prvenstveno: Požegača, Stenlej, Valjevka, Čačanska rodna…

Pošto je kampanja sušenja šljiva sezonskog karaktera, i traje ograničeno vreme, proširenje kapaciteta se može postići sušenjem odgovarajućih sorti različitog vremena zrenja, kao i korišćenjem sirovina, s različitih lokaliteta.

 

Izvor: domacinskakuca.rs