Индијски “TAFE” под заставом “ИМТ”-а развија производњу трактора

Četvrtak, 23.05.2019.

Први трактор који је изашао из обновљеног погона фабрике ИМТ у Јарковцу представљен је на 86. Пољопривредном сајму у Новом Саду. Директор продаје и маркетинга ИМТ-а Драган Галечић изјавио је да ће на месту где су склапане приколице и кабине ИМТ-а, ускоро бити отворен нови погон фабрике са 50 запослених. 

Izvor: pixabay

Он је истакао да је компанија "TAFE", као власник ИМТ-а, на сајму наступала под тим брендом, те да су изложени трактори производ "TAFE"-а монтирани и склапани у производним погонима у Јарковцу.


"На овогодишњем сајму приказали смо основне моделе који ће бити заступљени у наредном периоду (модели: 539; 549; 565 и 577), а сви трактори су опремљени са заштитним структурама (сигуроносна кабина или сигуроносни рам)", каже Галечић и додаје да су модели 539 и 549 у једном сегменту опремљени моторима еуро 3, те стога могу да конкуришу за подстицајна средства IPARD програма.

"Реч је о првој фази повратка ИМТ-а на ова тржишта, а крајем године ступа нова фаза у оквиру које градимо нову фабрику, која ће бити по узору фабрике "TAFE"-а у Турској, из које ће следеће године изаћи више од 1.000 трактора за тржишта Србије и окружења", наглашава Галечић и додаје да ће нова фабрика бити у оквиру ранијих погона ИМТ-а у Јарковцу.

Он додаје да је у интересу "TAFE"-а да у будућности компоненте, које сада углавном стижу из Индије, буду замењене компонентама произведеним у Србији.

Када је реч о шансама да се производња врати на ниво некадашње производње ИМТ-а, Галечић објашњава да се тржиште променило и да су сви светски произвођачи присутни на овим тржиштима, те да је план "TAFE"- а да у наредним годинама производња достигне цифру од 5 000 трактора.

"Сви производни планови ће се одвијати у Јарковцу, с тим што ће се ти погони проширивати и модернизовати", каже Галечић и додаје да ће број радника који ће радити на комплетажи трактора расти јер је до краја године планиран број од 400 произведених трактора

Извор: РТВ