Standard and Poor’s povećao rejting NLB-a na investicioni nivo

Ponedeljak, 20.05.2019.

Bonitetna agencija Standard and Poor’s povećala  je rejting Nove ljubljanske banke (NLB) na BBB, uz stabilne izglede, vraćajući time NLB u investicioni rejting.

Izvor: NLB Banka

U obrazloženju, S&P je naveo da su rizici u slovenačkom bankarskom sistemu smanjeni zbog povlačenja države iz vlasništva banaka i jače supervizije banaka.
Pored toga, agencija je istakla da je finansijski profil NLB-a ostao zdrav i da su ključni pokazatelji poslovanja u 2018. godini u velikoj meri u skladu sa njihovim očekivanjima, dok se pokazatelji kvaliteta aktive poboljšavaju brže nego što se očekivalo.

„Drugo povećanje rejtinga NLB-a od strane najvažnije rejting agencije na investicioni nivo (BBB-, Baa2) je još jedna prekretnica u našem strateškom nastojanju da pozicioniramo NLB kao najznačajniju regionalnu banku u zemljama u kojima poslujemo. Ovo je potvrda našeg velikog napretka u pogledu stabilnosti poslovanja i povratka na adekvatan nivo kada je u pitanju kvalitet aktive i nivo NPL-ova. Veoma smo ponosni na ovo nezavisno međunarodno priznanje za NLB i svesni svoje odgovornosti kao sistemski relevantne banke “, rekao je Archibald Kremser, član Uprave NLB-a.