Паприка у добром стању, спороводе се мере заштите

Sreda, 08.05.2019.

Паприка из расада нашла је своје место на отвореном пољу код повртара у Кукујевцима. Тренутно стање је кажу добро, а мере заштите спровешће у циљу превенције појаве болести након киша које су обилније падале у протеклим данима.

Izvor: Pixabay

У исто време одрадиће се и третмани против инсеката који могу да направе штете поготово у почетним стадијумима развоја.

Влаге има довољно у земљишту за паприку кажу повртари. Биљка је на фолији и добро напредује. Уследиће и додатно покривање усева како би се убрзало развиће и раније доспеће за бербу.

 

Сорте нису мењане у односу на прошлу годину. Повећана је производња на парцели за један хектар. Можда би и више али то диктира и плодоред о којем се води рачуна ако се жели квалитет и мање третирања против болести.

 

Берба ће најраније почети крајем јуна месеца, а пун род очекују од 1. августа када следи берба пуна два месеца. Од тржишта повртари очекују да буде добро. Како је била лошија производна година 2018. цена је била и до 100 динара за килограм што је донело добру зараду. Ове године ако остане оваква ситуација биће задовољни и са 50 динара ако буде нормалан род. До брања остаје да се види шта нас чека код очекивања како по питању зараде тако и по питању рода.


Извор: РТВ