НЛБ БАНКА БЕОГРАД НАГРАЂУЈЕ: У органској производњи око 6.000 произвођача

Sreda, 08.05.2019.

Успешни примери органске производње у Србији показују да је потенцијал велики, али нажалост, по нашем обичају недовољно искоришћен. Да би се постигло више, потребне су и веће државне субвенције

Иако бележимо континуиран раст у органској производњи, наши произвођачи се суочавају са проблемима које њихове колеге из Европе немају, навела је др Снежана Ољача, професорка београдског Пољопривредног факултета, председница УО удружења Сербиа органика и председница жирија традиционалног НЛБ Органик конкурса НЛБ банке Београд. Медијски караван који је 22. и 23. априла организовала ова банка, за посету југоистоку Србије и обилазак породичних фирми и газдинстава која се баве органском производњом, само је још једном потврдио закономерност која се понавља: потенцијали Србије у органској производњи су огромни, али су недовољно искоришћени. Уз то, како наводи др Ољача, наши произвођачи су у много горој ситуацији него произвођач у ЕУ који има много веће субвенције него овај наш, у Србији.

 

– Упркос свим обећавајућим статистичким подацима, домаће тржиште органских производа још није на нивоу развоја на којем би могло да буде. Процене су да се у Србији, на око 13.000 хектара, органском производњом бави око 6.000 произвођача, напомиње др Ољача, док подаци показују да вредност извоза ове производње премашује тек око 20 милиона долара годишње.

 

Зато др Ољача напомиње да је један од главних циљева Сербиа органика управо промоција и едукација за производњу органских производа. Томе несумњиво доприноси и НЛБ Органик конкурс, осми по реду, који је отворен 8. марта и траје до 31. маја, а наградни фонд је 1,5 милиона динара, кроз три једнаке награде од по 500.000 динара.


Извор: nirapress.com