Privodi se kraju setva soje

Četvrtak, 11.04.2019.

Setva soje u ataru Berkasova se privodi kraju. Ozbiljni paori nakon setve odmah pristupaju zaštiti useva od korova.

Izvor: Pixabay

Najavljene padavine od strane meteorologa nadaju se pospešiće rast useva, a kako bi sprečili korove sprovode tretmane paralelno sa završetkom setvenog posla.

Soja je prošle godine dala dobar rod ističu paori berkasovačkog kraja šidske opštine. Dala je prinos od 22 do 23 metra po katastarskom jutru. Iz tog razloga ove godine biće posejane značajne površine u Berkasovu. Setva na 100 hektara privedena je kraju u kojoj je posejano soje iz prve i druge grupe zrenja.

U šidskoj opštini pod sojom biće prema procenama nadležnih oko 10 hiljada hektara. Setva je na polovini a trenutni vremenski uslovi pogoduju značajnom poslu za razliku od samog početka radova.

Kako bi očuvali prinos paori paralelno sa setvom sprovode se i radovi na zaštiti useva od korova koji značajno umanjuju prinos sa svojim prisustvom na polju. Računica kaže da je po katastarskom jutru za hemiju potrebno u zavisnosti od proizvođača oko 1.700 dinara ulaganja, ističu poljoprivrednici.

Posao na poljima je intenzivan i koristi se lepo vreme kako bi se uhvatila kiša koja je u najavi, a koja će pomoći ubrzanju razvoja posejanih kultura.

Izvor: poljomagazin