Ima li nade za malinu?

Utorak, 09.04.2019.

Nacionalni savet za malinu izračunao je cenu ispod koje bi poljoprivrednici bili u gubitku. Stručnjaci smatraju da bi izvoznici i hladnjačari to trebalo da poštuju, budući da ih zbog manjka ponude na globalnoj tržnici najverovatnije očekuje dobra zarada.

Izvor: Pixabay

Kakvi su zahtevi učesnika u lancu od malinjaka do marketa i da li će se država umešati?

Nacionalni savet za malinu izračunao je da je proizvođačka cena tog voća od 110 do 139 dinara po kilogramu. Stručnjaci smatraju da bi izvoznici to trebalo da poštuju jer, iako ih skladištenje u hladnjači košta još 70 do 80 dinara, ove godine ih najverovatnije očekuje dobra zarada zbog lošije ponude maline.

“Nismo tražili ni tri, ni četiri evra, znači evro i 45 da imamo, da imamo neku minimalnu dobit da se uklopimo za ovu godinu s tim troškovima”, kaže Dobrivoje Radović, proizvođač i predsednik asocijacije “Malinari Srbije”.

Cena od 60 do 120 dinara, koliko se prošle godine plaćala malina, uz nepovoljne vremenske uslove, dovela je do toga da ćemo ove godine voće koje nazivamo crvenim zlatom ubirati sa 50 odsto manje površina.

“Moramo adekvatno da uradimo nabavku sortimenta sadnog materijala uvođenjem nauke u tehnologiju gajenja i da budemo ponovo velesila u svetu”, kaže Božo Joković iz zadruge “Naši voćari” iz Arilja.

Za resornog ministra je ohrabrenje to što je najveći otkupljivač u Srbiji ponudio, kako kaže, razumnu cenu.

“On je izašao već sa otkupnom cenom od 137 dinara na prostoru Požege i Užica. Ja očekujem da će ostali pratiti tu cenu, štaviše očekivanja za ovu godinu su mnogo bolja jer ‘rolanda’, te prvoklasne maline, uopšte nema na svetskom tržištu”, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Hladnjačari, otkupljivači pa i sama država često govore da se cena maline mora odrediti na tržištu. Ima li ipak prostora za državni protekcionizam, za neku vrstu intervencije kada govorimo u strateški važnoj proizvodnji što malina svakako jeste?

“Vlada je sada formirala operativni tim da prati kako se razvija stanje na terenu da ne bi dolazilo do zloupotrebe, s druge strane, svaki otkupljivač po novom zakonu moraće da bude evidentiran, znaće se lista otkupljivača. On će morati da položi određeni depozit, da ne ideš u trgovinu bez ičega. Uvek će proizvođač znati ko mu je potencijalni kupac, pa ako želi da proda nekom ko nije na listi država, ne može da reguliše sistem”, kaže Nedimović.

Kako se ne bi dogodio scenario iz prethodnih godina, kada su širom Srbije bile drastično različite cene maline, ministar najavljuje da će timovi ministarstva raditi sa hladnjačarima na prevazilaženju problema kako bi ponudili bolji otkup i da će službe bezbednosti pratiti ko se bavi reeksportom maline iz Poljske.

Izvor: poljomagazin