Podsticaji za stoku, košnice i plastenike

Utorak, 02.04.2019.

Za podsticaj poljoprivredne proizvodnje Grad Niš će izdvojiti 60 miliona dinara što je više od prošlogodišnjeg fonda skoro za 50 procenata, odlučeno je na sednici Gradskog veća. 

Izvor: Pixabay

Saša Stoiljković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu kaže da će se ove godine novac deliti kroz tri programa.

Jedna su direktna plaćanja, druga su mere politike ruralnog razvoja a treća su kategorija podsticajnih sredstava. Ono što će ovogodišnji konkurs razlikovati od prošlogodišnjeg konkursa je veći iznos sredstava za investicije u fizičku imovinu. To je zapravo najtraženija mera. Radi se o nabavci stoke, košnica, plastenika i slično. Posebnu pažnju ćemo posvetiti kreditima iako se građani teško odlučuju za njih a više za subvencije, kaže Stoiljković i dodaje da će umesto pola miliona dinara za pomoć prilikom otplate kedita ove godine izdvojiti pet miliona dinara.

– Ako neko uzme kredit od milion dinara, Grad bi pokrio troškove kamate, ostale osnovne troškove i 250 000 glavnice, tako da bi našem proizvođaču ostalo 750 hiljada na period od tri do pet godina da vrati investicioni kredit. Predstoji raspisivanje konkursa za banku koja bi pod najpovoljnijim uslovima davala kredite proizvođačima, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima – pojašnjava on i dodaje da će konkursi biti raspisani posle prvomajskih praznika i trajaće do utroška sredstava.

Izvor: Domaćinska kuća