Da li se kontroliše uvoz GM soje

Ponedeljak, 04.03.2019.

Prema podacima Fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, tokom 2017. i 2018. godine na graničnim prelazima zabranjen je uvoz gotovo 1.000 tona soje, za koju je posebnim analizama utvrđeno da je GM. Roba je vraćena pošiljaocima, a kasnije i novac kupcima, jer ugovorne obaveze nisu bile ispoštovane, pa je do srpske granice stigla GM soja, a ne konvencionalna.

Izvor: pixabay.com

Kako kažu za „Novosti“ u Ministarstvu, uvoznicima „Mikros union“, „Trejding tim“, „Rajfajzen agrar“ i „Delta agrar“ zabranjen je uvoz pošiljki merkantilne soje, kod koje je utvrđeno prisustvo genetičke modifikacije.

– Preduzeću „Mikros union“ je u 2018. zabranjen uvoz soje u količini od skoro 190 tona – rekli su u resornom ministarstvu.

Oktobra 2017. firmi „Trejding tim“ nije dozvoljen uvoz pošiljke soje u količini od 101 tone. Početkom 2017. godine preduzeću „Rajfajzen agrar“ takođe je zabranjen uvoz merkantilne soje u količini 105 tona, a decembra iste te godine, kompaniji „Delta agrar“ nije bio dozvoljen uvoz pošiljke od 665,25 tona merkantilne soje. Sva roba vraćena je pošiljaocu.

U kompaniji „Mikros union“ rekli su da ugovor koji su potpisali sa dobavljačem iz Rumunije, predviđa isporuku robe sojinog zrna koji nije GMO. Prilikom uvoza kontroliše se svaka pojedinačna isporuka i to je redovna procedura. Analize radi akreditovana laboratorija po službenoj dužnosti, a oni kao uvoznici ne znaju gde će ona biti rađena. Tek po dobijanju rezultata, Ministarstvo poljoprivrede izdaje rešenje o zabrani ili dozvoli uvoza.


U Ministarstvu poljoprivrede ističu da granični fitosanitarni inspektori kontrolišu svaku pošiljku kukuruza, soje, uljane repice, šećerne repe i proizvoda dobijenih od ovog bilja na prisustvo GMO. Procenat pošiljaka kod kojih se laboratorijskom analizom detektuje i identifikuje genetička modifikacija je veoma mali.

Manje ilegalne setve

Tokom 2018. godine, fitosanitarna inspekcija pregledala je oko 4.500 hektara zasejanih površina soje na području Zapadnobačkog, Južnobačkog, Sremskog, Mačvanskog, Kolubarskog okruga, koje su testirane proteinskim test trakama. Prisustvo genetički modifikovane soje je bilo na oko sedam hektara. Fitosanitarna inspekcija kontrolisala je i merkantilnu soju u silosima i mestima skladištenja. U prethodnom periodu uzeto je oko 110 uzoraka, od kojih samo dva nisu bila usaglašena.Izvor: domacinskakuca.rs