Čime prskati voće?

Četvrtak, 28.02.2019.

 
Usled stabilizacije vremenskih prilika i povišenih temperatura vazduha, a u cilju preventivne dezinfekcije stabala, preporučuje se primena fungicida na bazi bakra u zasadima breskve, nektarine  i ostalog koštičavog voća. 

Izvor: pixabay.com

Voćarima su na raspolaganju fungicidi Cuprablau Z Ultra (5,0 kg/ha) ili Funguran OH(4,0 kg/ha)  ili Fungohem SC (5,0 l/ha) koje treba primeniti “kupanjem” voćaka sa 800 do 1000 l/ha vode.

Istovremeno,   dnevne temperature vazduha od više od 10 stepeni Celzijusa, u pojedinim delovima zemlje doprinele su aktivaciji imaga kruškine buve koji doleću u zasade kruške, gde ženke počinju sa polaganjem jaja. Ukoliko se registruje prisustvo imaga u zasadu, neophodno je izvršiti tretman sredstvima za zaštitu bilja u cilju sprečavanja polaganja jaja, a za tu namenu preporučujemo kombinaciju Nitropol S (30 l/ha) + Despot (1,5 l/ha).

Preporučuju se preparati na bazi bakra u zasadima breskve, nektarine  i ostalog koštičavog voća  koje treba primeniti “kupanjem” voćaka sa 800 do 1000 l/ha vode.

 

 Izvor: domacinskakuca.rs