Egipat objavio tender, Srbija ima pravo prvi put da se prijavi

Sreda, 27.02.2019.

Vlada Egipta, najvećeg uvoznika pšenice, objavila je tender za kupovinu 60.000 t pšenice, a Srbija se prvi put pojavila među zemljama koje imaju pravo prijave.

Izvor: pixabay.com

Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat je konkretan rezultat zajedničkih napora Ministarstva poljoprivrede, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj i Udruženja Žita Srbije, u okviru više projekata za promociju izvoza žitarica i uljarica, koje u poslednje tri godine u Srbiji realizuju ove institucije, navodi se u saopštenju FAO i EBRD-a.

Delegacija egipatskog Ministarstva poljoprivrede posetila je Srbiju prošle nedelje kako bi potvrdila odluku koju je egipatska vlada donela u septembru 2018. godine da je Srbija nakon 30 godina ponovo sertifikovana da izvozi pšenicu u Egipat.

Tokom četvorodnevne posete, koju su organizovali FAO i EBRD, egipatski zvaničnici su sproveli reviziju fitosanitarnog sistema Srbije i upoznali se sa specifičnostima proizvodnje i trgovine pšenicom u našoj zemlji.

Nakon prvog sastanka sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sastali su se sa predstavnicima Uprave za zaštitu bilja, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i SGS laboratorije, kao i sa predstavnicima agrobiznis kompanija Delta Agrara, Agrogrnje i Graneksporta.

Analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odeljenja za poljoprivredu SAD za period 2014/15 - 2017/18, pokazala je da je Srbija i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu.

 

Naša zemlja održava visoke prinose pšenice po hektaru, tako da je i dalje na visokom drugom mestu, odmah iza proseka Evropske unije.

 

Isti izvor navodi da se za ekonomsku 2018/19 godinu očekuje da će Srbija izvesti 1,7 miliona tona pšenice.Izvor: B92