Srpske šljive sade u japanskom gradu

Ponedeljak, 18.02.2019.

 Na Sretenje, povodom Dana državnosti Srbije, čelnici japanskog grada Hofu, odlučili su da zasade srpske šljive u dvorišta svih 28 škola na teritoriji tog grada.

Izvor: pixabay.com

Šljive su sadili đaci škola u Hofu, saopštilo je Udruženje Adligat.U školi "Saba", koja ima prijateljske odnose sa OŠ "Sveti Sava" iz Sremske Mitrovica, šljive je zasadilo 67 prvaka ove škole koji su sa sobom ceo dan nosili srpske zastave.

Zasađivanju šljiva pridružio se i gradnočelnik grada Jatuka Ikeda, predsednik skupštine grada Hofu Manabu Matsumura, načelnik uprave za prosvetu Minoru Ejama, dodaje seu saopštenju.

Oni su, zajedno sa školarcima, uzeli lopate i sadnice srpskih šljiva u ruke i tako proslavili Dan Srbije. Kako se navodi u saopštenju, grad Hofu u Japanu voli Srbiju kao retko koji grad na svetu i tokom Olimpijskih igara iduće godine biće domaćin srpskim odbojkašica.

Kako u Japanu sve mora biti planirano i do tančina savršeno, pripreme za doček 2020. godine uveliko su u toku.

Da bi pokazali ljubav prema Srbiji, Japanci su širom grada postavili banere i reklame sa srpskim zastavama, a u njihovom naučnom muzeju u toku je izložba o Nikoli Tesli. Na železničkoj stanici posetioce dočekuju reklame koje govore o prijateljstvu Japana i Srbije.

 

Viktor Lazić, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, koji je nedavno bio u poseti gradu Hofu radi daljeg unapređivanja srpsko-japanskog prijateljstva, kaže da svi u Srbiji treba da uče od Japanaca.

"To je pravi način proslave našeg državnog praznika - radom i sađenjem drveća! Grad Hofu planira da ukupno zasadi više od 300 srpskih šljiva širom grada... Nisam čuo za lepši način proslave prijateljstva dva naroda", kazao je Lazić.

 

Prijateljstvo Srbije i grada Hofu pokrenuo je gospodin Tadaši Nagai, član Adligata i predsednik Društva Srbija-Japan, dugogodišnji japanski diplomata i bivši ambasador Japana u Srbiji, koji odlično govori srpski jezik, počasni je građanin Beograda, odlikovan za unapređenje odnosa dve zemlje.

 

Tokom njegovog mandata, Japan je Srbiji uputio donacije u vrednosti većoj od 300 miliona evra.I
zvor: B92