Jaja ćemo kupovati kao odeću

Četvrtak, 14.02.2019.

 Jaja su, godinama, po veličini bila podeljena u sedam klasa – SS, S, A, B, C, D, E – između kojih je razlika u pet grama, s tim da je SS najkrupnije jaje i teži više od 70 grama, a E ima manje od 45 grama.

Izvor: pixabay.com

Sada pri odabiru jaja više nećemo razmatrati da li da uzmemo ona sa oznakom S za koja znamo da teže od 65 do 70 grama, ili nešto manja A čija je težina pet grama manja, već ćemo jaja kupovati kao odeću, birajući između S, M, L i XL veličine. Ovaj način označavanja jaja zastupljen je u većini zemalja van Srbije.

 

XL – vrlo velika, težine od 73 grama i veća

L – velika, težine od 63 do 73 grama

M – srednja, težine od 53 do 63 grama

S – mala, jaja težine ispod 53 grama

 

Ono što ostaje isto su oznake za kvalitet jaja A i B koje pokazuju da li su jaja sveža ili rashlađena, namenjena industrijskoj proizvodnji. U prodaji će se naći jaja A klase sa oznakom „ekstra“, što će označavati jaja upakovana u roku od četiri dana od dana nošenja jaja. Pakovanja sa rečima „ekstra“ ili „ekstra sveže“ mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

Na kutiji jaja uskoro će se nalaziti i podatak o načinu uzgoja kokošaka koje su ih snele. Ovaj podatak biće označen brojevima, pa će 0 značiti da su jaja iz organskog uzgoja, 1 da su u pitanju jaja iz slobodnog uzgoja, broj 2 će označavati jaja iz podnog uzgoja, a 3 iz kaveznog.

Rok trajanja jaja ne može biti duži od 28 dana.

 

Novi pravilnik stupio je na snagu, ali je proizvođačima dat rok do 1. jula da se prilagode novim zahtevima.                 


Izvor: domacinskakuca.rs