Analitika.me: Do 16 sati isplaćeno 4,2 miliona eura depozita

Sreda, 30.01.2019.

Na deset isplatnih jedinica NLB, Hipotekarne i Societe General banke isplaćen je garantovani depozit za 183 deponenta Invest Banke Montenegro (IBM) u stečaju, u ukupnom iznosu od 4,2 miliona eura, saopšteno je agenciji Mina business iz Fonda za zaštitu depozita.

„Danas je počela isplata garantovanih depozita deponenata IBM banke, za ukupno 2.960 njih, od čega će 2.677 biti isplaćeno preko Fonda za zaštitu depozita do iznosa garantovanog depozita od 50 hiljada, a za iznos preko 50 hiljada deponenti će se obratiti stečajnom upravniku. Ukupna cifra za isplatu garantovanih depozita je oko 22 miliona i 600 hiljada“, kazao je direktor Fonda Predrag Marković.

Jutros u 10 sati počela je isplata preko tri banke, Societe Generale, NLB i Hipotekarne banke.

Hipotekarna: Veliki dio klijenata oročio sredstva

„Jutros u 10 sati je počela isplata garantovanih depozita klijentima IBM banke.  Do 12 sati to pravo ostvarilo je oko 30 klijenata u prostorijama Hipotekarne banke. To je otprilike neki iznos od oko 600 hiljada eura. Prva transakcija je odrađena u 10:04. Za sada sve protiče bez ikakvih problema, odlično smo organizovani, pripremljeni, tehnički smo se osposobili da sve to protekne bez ikakvih problema i sa što manje čekanja za sve klijente. Ima ukupno deset isplatnih mjesta u tri banke. Hipotekarna banka isplate vrši u centrali banke na Starom Aerodromu, u Ulici Josipa Broza i u Ulici Svetog Petra Cetinjskog u filijali koja radi cijeli dan. Veliki dio klijenata koji je podigao svoja sredstva odlučio je da ih zadrži i oroči, a oko 40 odsto njih je svoja sredstva već oročilo. To je znak povjerenja u bankarski sektor, a sistem je potpuno stabilan“, kazao je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke, Esad Zaimović.


NLB: Ispoštovaćemo sve obaveze prema deponentima

„NLB banka je organizovala isplatu osiguranih depozita deponenata IBM banke na pet lokacija u Podgorici. Za sada nema posebnih gužvi. Već je isplaćeno nekih 40 zainteresovanih deponenata, nekih preko 800 hiljada eura. Ne očekujemo neke posebne poteškoće, stanje je normalno, mi smo spremni i ispoštovaćemo sve obaveze prema deponentima u skladu sa zakonom i obavezama koje smo preuzeli. Za fizička lica, za građane, isplata je na pet lokacija, a za pravna lica u centrali banke, tj.u centralnoj filijali u Podgorici“, kazao je izvršni direktor NLB banke, Dino Redzepagić.