NLB Grupa spremna da podrži privrednike iz Slovenije i Srbije

Ponedeljak, 28.01.2019.

Privredna komora Srbije u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije organizovala je Poslovni forum Slovenija – Srbija u Palati Srbija u Beogradu. 

Izvor: NLB Banka

Forum je organizovan u okviru posete privredne delegacije iz Slovenije, na čelu sa predsednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorom, koji se tom prilikom susreo sa srpskim ministrima i predsednikom Aleksandrom Vučićem. Na forumu je učešće uzelo više od 600 privrednika iz obe zemlje, što je jednako broju učesnika na prethodna dva foruma održana u Beogradu i Ljubljani, a održano je oko 500 B2B sastanaka.

Andrej Lasič, pomoćnik Upravnog odbora NLB Grupe za korporativno i investiciono bankarstvo, govorio je ovom prilikom o ekonomskim trendovima u Srbiji i Sloveniji. „Slovenija je među najznačajnijim trgovinskim partnerima Srbije. Spoljnotrgovinska razmena između Slovenije i Srbije konstantno raste, pa je sa milijardu evra u 2014, prošle godine dostigla iznos od oko milijardu i šesto miliona evra“ istakao je Lasič.

Kao najveća međunarodna bankarska grupacija sa sedištem u ovom regionu, NLB Grupa je spremna da svojim klijentima pomogne u realizaciji svih projekata, rekao je Lasič.  „Negujemo lični pristup svakom klijentu, kako bismo mu ponudili pravo rešenje za njegovo poslovanje. Zahvaljujući činjenici da smo i ostajemo regionalna grupacija sa jedinom fokusom na ovom podrućju,  dobro poznajemo potrebe i mentalitet privrednika  sa ovih prostora, a posebne pogodnosti koje smo kreirali za svoje klijente, bez obzira sa kojom od naših članica primarno sarađuju, dodatna su vrednost za sve koji nam ukažu poverenje. Interna plaćanja unutar NLB Grupe obavljaju se po povoljnijim uslovima, transakcije se realizuju brže od standarda na tržištu, a od posebnog značaja je mogućnost prekograničnog finansiranja, u koje se uključuje NLB d.d, matična banka iz Slovenije“ dodao je Lasič.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd, Branko Greganović, učestvovao je na panelu „Digitalizacija ekonomije i države“ u okviru foruma,„Digitalizacija ekonomije i države“. „Pred nama je još uvek pre svega izazov da shvatimo o čemu se zapravo radi kada je reč o digitalnoj transformaciji. Jedan on načina da objasnimo digitalnu transformaciju je formiranje trećeg sloja virtuelne realnosti. Naime, prvi sloj se formirao kada su se razvili jezici. Drugi nivo je razvijen proširenjem pismenosti, i korišćenjem papira i štamparskih mašina. A sada smo svedoci formiranja novog sloja virtuelne realnosti, svedoci procesa koji se neće desiti preko noći, ali je već jako odmakao. Radi se o formiranju sloja virtuelne realnosti koju grade podaci u digitalnoj formi. Novi i izuzetan kvalitet digitalnog sloja je to da to može da se obrađuje, da može iz njega da se uči u realnom vremenu, i to globalno i bez ograničenja. Najznačajniji kvalitet digitalnog sloja je da omogućava razvoj veštačke inteligencije. Upravo veštačka inteligencija je ključni pokretač razvoja u budućnosti, njeno korišćenje do razvoja digitalnog sloja jednostavno nije bilo moguće. Mi u NLB Banci krećemo od toga da ima jako puno toga što još uvek ne znamo o digitalnog transformaciji, a što zaista želimo da naučimo. Ono što naučimo pokušavamo i pokušavaćemo da prenosimo i na naše klijente, želeći i na taj način da ih podržimo u suočavanju sa izazovima digitalne transformacije.“

Greganović je ukazao na značaj aplikacija zvanih API (Application Programming Interface), koje su u vezi sa globalnim kapacitetom interneta simbol i pokretač razvoja otvorenog i integrisanog bankarstva i poslovanja uopšte. Kako je istakao, to je područje u kojem su standardi najpotrebniji i doneće veliku multiplikaciju vrednosti ubrzanim razvojem otvorenog bankarstva i, generalno, u otvorene ekonomije.

Poslovni Forum je bio još jedna prilika da razgovaramo sa svojim klijentima iz biznis segmenta i da im predstavimo NLB Grupu kao regionalnu bankarsku grupaciju u čijoj strategiji Srbija ima izuzetno značajno mesto.