"Strašno: Zemljište penzioneru od 70 godina, na 30 godina"

Sreda, 30.01.2019.

Poljoprivrednici Banata žaliće se Ministarstvu poljoprivrede zbog neregularnosti u sprovođenju licitacije za zakup državnog zemljišta za podizanje voćnjaka.

Izvor: pixabay.com

Ako žalba bude odbijena podneće tužbu sudu, rekao je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

On je agenciji Beta kazao da je pre nekoliko dana održana licitacija, koja je po zakonu morala biti najavljena 15 dana pre održavanja, a ne samo nekoliko dana pre nego što će se sprovesti, pa je zainteresovanima ostavljeno samo četiri dana da pripreme elaborat o realizaciji investicije, vredne milion evra.

"Na licitaciji za dodelu oko 90 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u selima Stajićevo, Klek i Taraš mogli su da učestvuju samo oni koji su unapred znali za nju i pripremili su elborat", rekao je Kleut.

Dodao je da je "strašno šta se radi jer je zemljište dobio penzioner od 70 godina da sprovede investiciju od 30 godina". "Nemoguće je da je taj čovek za četiri dana spremio elaborat i da će za 30 godina investirati milion evra. Koliko taj čovek treba da živi da bi realizovao tu investiciju", rekao je Kleut.

To udruženje poljoprivrednika je pre nekoliko dana na Upravnom sudu u Novom Sadu oborilo rešenje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Vojvodine kojim je firmi Food planet na 30 godina u zakup dodeljeno 900 hektara zemlje.

Kleut je rekao da su vlasnici firme Food planet Marko Kešelj i Mladen Pešut, prema podacima Agencije za privredne registre, sa 50 dinara osnovali tu firmu za trgovinu na veliko i malo kojoj su često menjali sedište.

"Kako je Komisija za davanje saglasnosti o investicionom planu za realizaciju zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta pri Ministarstvu poljoprivrede mogla da takvoj firmi dodeli status investitora, što je bila tražena referenca za zakup 900 hektara zemljišta", upitao je Kleut.

Komisija je, kako je rekao, predložila da tu odluku usvoji Skupština grada Zrenjanina, što je i učinila, a zatim je rešenje o dodeli zemljišta u zakup doneo Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Dodao je da je presuda konačna i Upravni sud od Pokrajinskog sekretarijata traži da namiri sudske troškove od oko 367.000 dinara.

Pravo prvenstva zakupa, odnosno davanje u zakup državnog zemljišta investitorima, novina je koja je uvedena Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, usvojenim krajem 2015. godine kojim je omogućeno da firme koje imaju investicioni plan bez licitacija uzmu u zakup na 30 godina poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

Izvor B92