Poskupeo kukuruz, pšenica i soja

Ponedeljak, 28.01.2019.

Na Produktnoj berzi protekle nedelje znatno su poskupeli kukuruz, kilogram je koštao 17,93 dinara, pšenica je koštala 23,27, a soja 42,79 dinara po kilogramu.

Izvor: pixabay.com

Kukuruz je, kako se navodi u saopštenju Produktne berze, za 7,24 odsto bio skuplji nego prethodne nedelje i to je bila najviša cena od sredine jula prošle godine, a rast je uzrokovao izvoz tog proizvoda. Ističe se da je pšenica imala najvišu cenu od februara 2015. godine, a za 1,35 odsto bila je viša nego nedelju dana ranije.

Cena soje je protekle nedelje bila viša za 4,4 odsto i ujedno najviša od jula 2018. godine. Zbog visokih cena tih poljoprivrednih proizvoda promet je na Produktnoj berzi iznosio 470 tona i za više od 90 odsto je bio manji nego nedelju dana ranije, a vrednost prodate robe je 7,5 miliona dinara. Trgovci sada, kako navodi Produktna berza, pažiljivo prate šta će preduzeti Rusija kako bi izbegla rast cena pšenice na domaćem tržištu.

 "Postoje sugestije da se unutrašnji transport u Rusiji subvencioniše i na taj način spreči rast cena pšenice u toj zemlji", navedeno je u saopštenju. Dodaje se da su rast cene ruske pšenice, kao i pad vrednosti evra doprineli da pšenica poreklom iz Francuske bude konkurentnija na međunarodnom tržištu.Izvor B92