Još više zahteva za IPARD sredstva ove godine?

Utorak, 15.01.2019.

NOVI SAD - Iz evropskog predpristupnog fonda za ruralni razvoj do 2020. godine naši poljoprivrednici mogu da dobiju ukupno 175 miliona evra. 

Izvor: Pixabay

Za projekte koji su odobreni tokom prošle godine novac će uskoro biti na računima aplikanata. A kako se procenjuje, zahteva za IPARD sredstva ove godine biće još više. 

Za novac iz IPARD programa prošle godine bilo je raspisano pet poziva. Tri su bila namenjena nabavci traktora i mehanizacije, a dva za izgradnju prerađivačkih kapaciteta i skladišta. Do sada je izdato 304 rešenja , a uskoro se očekuju prve isplate.

Prema procenama, agrarnih analitičara zahteva za korišćenje sredstava iz IPARD fondova Evropske Unije ove godine biće još više.

Naši poljoprivrednici polako prevazilaze strah i predrasude u vezi sa procedurom projektnog konkurisanja koja jeste obimna i zahtevna , ali ne i nerešiva. Inače, podaci govore da je u zemljama koje imaju na raspolaganju IPARD sredstva, a takođe nisu članice Evropske Unije, prošle godine u poređenju sa Srbijom bilo tri puta manje zahteva za konkurse iz IPARD programa.

Izvor: RTV