Svetlo i tama Kristine Pirković

Sreda, 04.07.2018.

Izložbom mlade slikarke Kristine Pirković NLB Banka i Kuća umetnika Pigmalion nastavljaju seriju od 5 izložbi mladih umetnica u okviru projekta „Figurae Feminae“.

Izvor: NLB Banka

Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović je na svečanom otvaranju izložbe podsetio da je od otvaranja NLB Galerije prošlo godinu dana. „Izuzetno me raduje što je NLB Galerija u tako kratkom periodu postala prepoznatljiva od strane umetnika i ljubitelja umetnosti. Zahvalio bih na tome slikarki iz Slovenije, Majdi Zorko, čijom izložbom je ova galerija otvorena, Bobu Živkoviću, koji nam je poklonio poverenje na tom početku, kao i našem programskom partneru, Kući umetnika Pigmalion i mladim umetnicama iz projekta „Figurae Feminae“ na doprinosu afirmaciji NLB Galerije. Ove godine smo odlučili da u stvaranju uspešne umetničke karijere podržimo pet mladih, perspektivnih srpskih umetnica, a siguran sam da ćemo u periodu pred nama imati priliku da uživamo u još puno zanimljivih postavki“ rekao je Greganović.

„Čovekov uspon i pad, život i smrt, svetlo i tama...tako bi u par reči mogao da zvuči osvrt na slikarski opus Kristine Pirković. Tematski, Kristina se kreće u ljudskom okruženju, sa posebnim akcentom na psihološke karakteristike predstavljenih svetaca i ljudi....jer hrišćanska tematika je okosnica svih radova ove mlade umetnice.Kristina u svom radu često koristi i dečje simbole, lutke,konjiće i lilihipe, koji su , u velikim kontrastima sa temama patnje, umora, beznađa  i stradanja.Ti dečji motivi su simboli čistote i nevinosti.Velika strast za crtanjem, za autentičnim crtežom renesansnog i fantastičnog manira, ogleda se u svim radovima Kristine Pirković, nastalih u samo nekoliko poslednjih godina“ kaže Maja Živanović, selektorka Kuće umetnika „Pigmalion“.

Kristina Pirković je rodjena 1991.godine. Diplomirala je 2014. godine na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, na odseku za primenjenu i likovnu umetnost, a master studije završila 2015. godine na istoimenom fakultetu, smer zidno slikarstvo. Ova umetnica, nekadašnja studentkinja Jelene Šalinić Terzić i Željka Đurovića, iako mlada, ima već izgrađen stav o umetnosti i životu. Crtež je osnova svega u Kristininom stvaralačkom opusu, istovremeno je i početak i autonomno likovno delo, ali i odraz slobode. Crteži su minuciozni, velikih formata, najčešće monohromatski, sa snažnim akcentom na crvenu boju. Umetnica je lišena potrebe da se bavi iluzijom, a njeni opominjući radovi su precizni, sa mnoštvom detalja, koji ne umanjuju spontanost dela.