Gazdinstvo Grujićić - pobednik IV NLB Organic konkursa

Ponedeljak, 12.10.2015.
 
Ove godine NLB Organic konkurs postigao još veće interesovanje
 
Više od 40 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava prijavilo se ove godine na IV konkurs NLB banke Beograd za najbolje projekte iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, kojim NLB banka Beograd pruža podršku daljem razvoju tog vida poljoprivredne proizvodnje. Stručni žiri, doneo je odluku da je najbolji projekat Radosava Grujićića, sertifikovanog proizvođača organske hrane gazdinstva Grujićić iz opštine Ub.
 
NLB banka Beograd je ove godine nagradila tri najbolja projekta iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane novčanim nagradama u ukupnoj vrednosti od 1.400.000 dinara. Najbolji projekat gazdinstva Grujičić nagrađen je novčanom donacijom od 1.000.000 dinara, drugu nagradu i iznos od 300.000 dinara po odluci žirija pripala je Stevici Kračunjelu iz Dupljaje kod Bele Crkve, a treću nagradu i 100.000 dinara dobio je projekat Milorada Aćimovića iz Futoga.
 
Odluku o izboru najboljih projekata donela je komisija u sastavu dr Milan Adamović, predsednik komisije, članovi Biljana Petrović, predstavnik NLB banke Beograd i Nikola Bulj, organizator Organic life festivala. Svečano proglašenje najboljih projekata i dodela nagrada priređena je danas u prostorijama centrale NLB banke u Beogradu.
 
“NLB banka Beograd nastavlja kontinuirano ulaganje u podizanje svesti o značaju razvoja sertifikovane organske proizvodnje. IV NLB Organic konkurs realizuejmo posle uspešno sprovedenog restrukturiranja i pozitivnog poslovanja banke. Kao društveno odgovorna banka koja posluje u okviru NLB Grupe, deo profita vraćamo u lokalnu sredinu. Tržište Srbije jeste naše strateško područje poslovanja i zato nastavljamo sa planom organskog razvoja i poslovanja”, izjavio je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke Beograd ad na dodeli nagrada pobednicima.
 
Od ukupno prispelih projekata na NLB Organic konkurs 61% odnosi se na biljnu proizvodnju, među kojima dominiraju projekti u oblasti voća i povrća. Stočarska proizvodnja zastupljena je sa 17% dok ostali objedinjeni projekti (biljna i stočarska proizvodnja i prerada) obuhvataju 22%. Od ukupnog broja ponuđenih projekata, koji su pristigli na konkurs, 41% su poslali proizvođači koji imaju sertifikovanu proizvodnju dok su ostali u procesu konverzije odnosno njene sertifikacije ili pripreme za konverziju. Najveći broj projekata potiče od proizvođača u čijim su se domaćinstvima mlađi članovi opredelili da nastave da se bave poljoprivrednom proizvodnjom ili se školuju za ovakav vid proizvodnje. Projekti u okviru konkursa pristigli su iz 24 opštine Srbije. Najveći broj projekata - njih 17 locirano je na području 5 gradskih centara i to: Beograd 6, Zrenjanin 4, Novi Sad 4 i Valjevo 3.
 

Prema poslednjim dostupnim podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ukupan broj sertifikovanih organskih proizvođača u Srbiji iznosi 292. Ovogodišnji Organic konkurs NLB banke pokazao je još veće interesovanje sertifikovanih proizvođača u odnosu na prošlogodišnji.