NLB ONLINE BANKAR

Imate pitanje ili Vam je potreban savet?
Stojimo Vam na raspolaganju

Elektronsko bankarstvo

Stanovništvo
Privreda

U NLB Galeriji otvorena izložba Anđele Micić

Sreda, 09.05.2018.

U utorak, 8. maja svečano je otvorena izložba slikarke Anđele Micić u NLB Galeriji na Novom Beogradu. 

Izvor: Pigmalion

Ovo je druga izložba u oviru projekta „Figurae Feminae“ koji su pokrenule Kuća umetnika „Pigmalion“ i NLB Banka, u okviru kojeg će tokom 2018. godine predstaviti pet mladih umetnica: Katarinu Nedeljković, Anđelu Micić, Kristinu Pirković, Ivanu Živić I Đerđi Ačaji.

Član Izvršnog odbora NLB Banke Beograd, Vlastimir Vuković je istakao značaj NLB Galerije koji se ogleda kako u proširenju kulturnog sadržaja i ponude grada Beograda, tako i u podršci koju pruža mladim i perspektivnim umetnicima: „NLB Galerija je otvorena prošle godine izložbom slikarke Majde Zorko, koja ima međunarodno iskustvo, a ovu godinu smo posvetili perspektivnim, mladim srpskim slikarkama. Izuzetno sam zadovoljan zbog toga jer smatram da mladim umetnicima koji grade karijeru zaista treba podrška. Zahvaljujem se našem programskom parneru, Kući umetnika „Pigmalion“ na izuzetno kvalitetnoj selekciji ovih pet mladih nada srpskog slikarstva, koja nam je omogućila da, nakon  uspešne izložbe Katarine Nedeljković, sada uživamo u delima Anđele Micić“.

Maja Živanović, selektorka Kuće umetnika „Pigmalion“ je opisala likovna dela predstavljena u okviru jednogodišnjeg projekta „Figurae Feminae“ kao raznolika, zrela i  bliska tradicionalnom: „Njihovim samostalnim postavkama, biće predstavljena raznorodna i najreprezentativnija dela, okrenuta tradicionalnom, koje se prenosi u mnoge vidove likovnog izražavanja. Ono što ih vezuje je mnogostrukost interesovanja, zrelost izraza, znanje, veština i talenat koji su u svojoj suštini usmereni upravo ka čoveku”.

Anđela Micić rođena je 1992. godine u Kragujevcu. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se slikarstvom, grafikom i fotografijom. Prateći ritam i kulturu ovog vremena, ova slikarka , uvodi nas u svetove sintetizovanih sećanja, u kojima je ono suštinsko u prvom planu, izbija iz tkiva slike i opominje. Njeni nostalgični radovi, metafizički portreti, koji kao da su postavljeni sa predumišljajem - okrenuti su ka posmatraču. Poseban akcenat Anđela daje detaljima na odeći, dugmadima i veženim okovratnicima...koje prikazuje gotovo hiperrealistčno. 

Kuća umetnika „Pigmalion“ je nastala iz velike ljubavi prema umetnosti i želje da se kroz takav vid druženja umetnici promovišu i povezuju sa kolegama iz inostranstva. „Pigmalion“ preko 30 godina sarađuje sa likovnim umetnicima, a danas se u Pigmalion kolekciji nalazi preko 300 radova savremenih evropskih stvaralaca. U Srbiji se likovne kolonije „Pigmalion“ organizuju od 2017. godine u dva saziva (junski i septembarski). Radovi nastali u oba saziva predstavljaju se krajem godine na zajedničkoj izložbi radova zajedno sa monografijom u izdanju „Pigmalion“-a.

NLB Galerija je otvorena 29. juna izložbom slovenačke slikarke Majde Zorko. NLB Banka je na ovaj načina želela da da doprinos kulturnom životu prestonice i da postane još jedno mesto gde živi umetnost. U saradnji sa umetničkom kolonijom »Pigmalion« kao programskim partnerom, NLB Banka je najpre u decembru prošle godine otvorila vrata za umetnike koji su u okviru ove kolonije stvarali, a ove godine omogućila i mladim umetnicama da izlažu u NLB Galeriji. Galerija je otvorena svakog radnog dana od 8 do 17 časova i subotom do 12 časova.