Štednja za penziju

Koje su to zlatne godine? Možete očekivati kvalitet života u penziji ali biste morali da obratite pažnju na potrošnju svakog dinara. 


Prosečna starost u razvijenom svetu se brzo povećava. Ovaj proces najintenzivnije napreduje u Evropi, a naša zemlja prati isti trend, što odnos između broja zaposlenih i penzionera čini sve nepovoljnijim. Zato je važno štedeti za period nakon penzionisanja. 

Treba razmisliti o tome koje su naše potrebe danas, kao i o tome koje potrebe ćemo imati kada odemo u penziju, zbog starosti ili iz zdravstvenih razloga. Bez štednje, teško da ćemo moći da zadržimo isti kvalitet života i moći da priuštimo bilo šta iznad zadovoljavanja elementarnih potreba. Što pre počnemo da štedimo za treće doba, efekat biće veći i biće manje bolno. Naša preporuka je da do penzionisanja prikupite iznos najmanje 6 puta veći od iznosa svog godišnjeg neto prihoda. Iznosi potrebni za finansijsko obezbeđeno penzionisanje su visoki. Stoga, isplati se imati na umu zlatno pravilo: što pre počnemo, više ćemo prikupiti. Ukoliko počnemo ranije, uštedećemo postepeno, a moraćemo manje da se odričemo, pa će nam to biti lakše. Što pre, to bolje, efikasnije i lakše pada. 

Štednja je ponekad teška i zahteva malo discipline. Kada niste sigurni kako da štedite, konsultujte svog savetnika u banci. Zajedno možemo da pregledamo sve troškove za osnovne potrebe, štednju i zaduženja a Vaš bankar će vam pomoći da napravite dobar plan za Vaše finansije.

Petak, 23.08.2019.

NLB Penzionerski račun

Za penzije bez tenzije - opremite svoj budžet po najpovoljnijim uslovima

NLB Gotovinski kredit za penzionere

Niža kamata i fiksna rata uz NLB Gotovinski kredit za penzionere