Kako da izaberem kredit?

„Treba mi novac, hoću da podignem kredit, a uopšte ne mogu da odlučim koji kredit treba da izaberem“. To je rečenica koju ste sigurno već čuli. 


Izbor je relativno jednostavan ako hoćete da na kredit kupite stan ili automobil, jer za te potrebe postoje posebni proizvodi, sa odgovarajućim rokom otplate i ostalim uslovima koji odgovaraju nameni kredita. Ali šta kada želite da kupite nešto od kućnih aparata – mašinu za veš, televizor, mobilni telefon, tablet? Planirate letovanje, a nedostaje Vam novca? Ili ste već zaduženi, a želeli biste da smanjite iznos mesečnih obaveza?

 

U okvim situacijama, najpre definišite šta je to što Vam je potrebno i koliko novca to zahteva. Zatim analizirajte svoj kućni budžet i na osnovu mesečnih prihoda i rashoda domaćinstva izračunajte koliku mesečnu ratu možete da plaćate.

 

Najbolje je da se odlučite za kredit u valuti u kojoj su i vaša mesečna primanja, kako biste izbegli eventualna neprijatna iznenađenja zbog promene kursa. Ako se uz to odlučite i za fiksnu kamatu, zaštitićete se i od drugih promena na tržištu koje bi mogle da utiču na Vaše mesečne obaveze.

 

Najzad, odlazak u poslovnicu Vaše banke i razgovor sa bankarom je uvek dobro rešenje kada želite da se posavetujete koji proizvod je najbolji baš za Vas. Savet bankara je važan kada hoćete da brzo dobijete novac za različite namene, na primer ako želite da opremite stan stvarima iz različitih prodavnica. Ili kada hoćete da otplatite više kredita koje ste uzimali tokom godina, da podignete jedan kredit kojim ćete otplatiti postojeća zaduženja, pa da, umesto više rata u različitim bankama, plaćate jednu koja će da obuhvati sva Vaša dugovanja. Takvi krediti omogućavaju Vam i da dobijete dodatni iznos novca koji Vam je potreban za, na primer, odlazak deteta na ekskurziju ili kupovinu namirnica za zimnicu. Posebno je važno što će se bankar potruditi da se zadužite tako da Vam mesečne rate budu prihvatljive, da ne dođete u situaciju da preopteretite svoje lične finansije.

Petak, 23.08.2019.

NLB Keš krediti

Svako ima razlog za dobar kredit

NLB dinarski potrošački krediti

NLB dinarski potrošački krediti bez depozita uz kupovinu robe ili plaćanje usluga od pravnih ili fizičkih lica