Kako da štedim?

Štednja u fokus javnosti obično dolazi u prvoj nedelji novembra, povodom Svetskog dana štednje, i najveći broj štediša upravo tada i polaže novac u banke. Čak i tada mnogi od nas misle da njihova primanja nisu dovoljna da bi štedeli i da štede samo oni koji već imaju novac koji mogu da oroče. Ima i onih koji veruju da su previše mladi da bi počeli da štede, tek „sređuju svoj život“, pa za štednju ima vremena. 


Ali vratimo se na situaciju kada ne štedimo jer mislimo da za to nemamo mogućnosti , a voleli bismo da imamo novac „sa strane“. Rešenje je štednja od mesečne zarade, što treba da postane naša navika.

 

Za početak, treba pažljivo da analiziramo svoje troškove. Kada analiziramo na šta smo sve trošili novac, često shvatimo da smo kupovali stvari koje nam nisu bile potrebne, da nismo dovoljno koristili kupovine na akciji ili tokom dana kada prodavnice odobravaju popuste svim ili nekim kategorijama svojih mušterija. Pažljivim planiranjem kupovine uštedećemo značajna sredstva.

 

Ako imate više obaveza prema jednoj ili više banaka, možete da se opredelite za kredit za refinansiranje. Na taj način, više različitih rata sa različitim kamatnim stopama, objedinićete u jednu, za koju će biti potrebno manje novca.

 

Koristite prednosti e-bankinga i m-bankinga. Pored toga što ćete uštedeti vreme koje biste proveli na šalteru, uštedećete i značajan iznos novca jer je ovakav vid plaćanja računa dosta povoljniji.

 

Izračunajte koliko novca možete da izdvojite mesečno i odmah nakon uplate zarade prebacite ta sredstva na svoj štedni račun. Ako znate da niste disciplinovani, možete čak i bez odlaska u banku da putem elektronskog bankarstva kupite devize i na taj način „sakrijete novac od sebe“. Ma kako Vam se činilo da je iznos koji ste uštedeli mali, nakon nekoliko meseci, videćete kako Vaša ušteđevina raste i bićete sigurno zadovoljni i ponosni na sebe.

 

I imajte u vidu da, bez obzira na visinu primanja, štednju nećete imati jedino ako - ne štedite.

Petak, 23.08.2019.

NLB Štednja po viđenju

Sa štednjom po viđenju, dinarskom ili deviznom, novac Vam je uvek na raspolaganju

NLB Devizna oročena štednja

Oročena devizna štednja sa isplatom kamate nakon isteka roka oročenja