Kako da proširim proizvodnju?

Bavite se poljoprivredom i dobro Vam ide. Zadovoljni ste onim što ste postigli, ali imate potrebu da proširite proizvodnju. U te svrhe, potrebna Vam je nova mehanizacija, kupili biste još koji komad zemlje ili poslovni prostor koji Vam je potreban da bi Vaša proizvodnja bila još uspešnija i donosila još više rezultata? 


Bez novih ulaganja, u svakom poslu, pa i u poljoprivredi, nije moguće proširiti poslovanje, a ukoliko čekate da potrebna sredstva uštedite iz svoje zarade, to često znači dugoročna odlaganja. Vreme koje Vam je potrebno da prikupite ta sredstva je i vreme tokom kojeg biste mogli već da proširite proizvodnju i značajno uvećate svoje prihode. Tako izgleda situacija kada je dobar odgovor na Vaše potrebe – dugoročni kredit.

 

Dugoročni, investicioni krediti, odobravaju se za finansiranje u većim iznosima. Obično se radi o investicijama u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu, poslovni prostor, preporučuje se korišćenje dugoročnih kredita. Ovo su uglavnom situacije nešto većeg finansijskog opterećenja poljoprivrednika i iz tog razloga se preporučuje finansiranje na duži rok zbog lakše otplate i servisiranja kredita, kako se ne bi ugrozio redovan proizvodni ciklus.

 

Dakle, prvi korak je da dobro procenite šta je to što Vam je potrebno za proširenje proizvodnje, koliko to košta, a koliko u perspektivi treba da Vam donese.

 

U NLB Banci, možete da se posavetujete sa svojim savetnikom za poljoprivredu. Pored toga što je bankar, on je specijalizovan upravo za oblast poljoprivrede i ima dosta iskustva u radu sa ljudima koji su bili u istoj situaciji u kojoj ste i Vi. Pomoći će Vam da napravite dobar plan, da procenite na koji rok da se zadužite, koji model otplate da izaberete imajući u vidu tip proizvodnje kojom se bavite i njene proizvodne cikluse.

 

Često je dobro da se opredelite i za grejs period. To znači da nakon što dobijete sredstva iz kredita, jedan period nećete otplaćivati rate. To je dobro rešenje jer je za neke investicije potrebno da prođe određeno vreme dok ne počnu da daju rezultate u prinosu, pa je dobro tokom tog prvog perida biti oslobođen pritiska zbog obaveza prema banci.

Petak, 23.08.2019.