Šta kada mi nedostaje novac za ovogodišnju proizvodnju

Poljoprivreda, kao privredna grana, ima dosta specifičnosti, a posebno kada su u pitanju ciklusi proizvodnje. Ove specifičnosti mogu da Vas dovedu u situaciju trenutne nelikvidnosti, odnosno situaciju kada Vam nedostaju sredstva za zasnivanje novog ciklusa proizvodnje. 


To se obično dešava u periodima setve ili sadnje, kasnije prihrane ili zaštite poljoprivrednih kultura. U tom trenutku, može se dogoditi da Vam nedostaje novca jer tek ulazite u proizvodni ciklus proizvodnje, a do sredstava ćete doći tek ubiranjem plodova i njihovom prodajom.

 

U takvim trenucima, kredit u banci je svakako najbolje rešenje. Izračunajte koliko Vam je sredstava potrebno, koliko možete da se zadužite, a da ne preopteretite budžet svog gazdinstva i obratite se svojoj banci. Uvek birajte banku koja je posvećena podršci poljoprivredi, koja prepoznaje njene specifičnosti, sezonalnost proizvodnje i koja je svoju ponudu prilagodila Vašim potrebama.

 

Za potrebe zasnivanja novog proizvodnog ciklusa, opredelite se za kratkoročni kredit za obrtna sredstva. U NLB Banci, imate mogućnost da izaberete tip kredita i model otplate koji je usklađen sa fazama Vaše proizvodnje, koji će se sigurno razlikovati u zavisnosti od toga da li se bavite proizvodnjom žitarica, voćarstvom, stočarstvom ili nekom drugom poljoprivrednom delatnošću.

 

Prilagodite plan otplate dinamici naplate svojih proizvoda. U zavisnosti od ciklusa proizvodnje, opredelite se za otplatu zajma u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim ratama, nakon godinu dana ili nakon završenog ciklusa proizvodnje.

 

Dobro se informišite o svim detaljima izabranog kredita i svom bankaru postavite pitanje o svemu što Vam nije jasno. NLB savetnici za poljoprivredu su tu zbog Vas, dobro poznaju Vaše potrebe i spremni su da odgovore na sva Vaša pitanja tamo gde Vam je to najpotrebnije, na polju!

Petak, 23.08.2019.