Pripremite se za razgovor

Pozvani ste na svoj prvi razgovor za posao ili ste jako dugo u istoj kompaniji, pa nemate previše iskustva u tome? Evo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da se pripremite za intervju kod potencijalnog poslodavca.  


Pozovite osobu koja Vam je zakazala intervju i proverite sa kim ćete razgovarati. Da li će tu biti samo osoba iz ljudskih resursa ili se očekuje i  Vaš potencijalni pretpostavljeni. Pitajte za više detalja u vezi sa opisom posla o kome razgovarate, ako Vam to već nije rečeno. Pokušajte da dobijete informaciju o tome šta se od Vas očekuje u prvom krugu razgovora. Proverite kakav je dress code u datoj kompaniji i obucite se  u skladu sa njim, a u većini kompanija, preporučuje se poslovni kostim. Idete na razgovor na kome treba da se predstavite kao profesionalac, a ne na predavanja, pa se u skladu sa tim i obucite. Planirajte da stignete pre zakazanog vremena, ali imajte kod sebe broj telefona osobe sa kojom treba da razgovarate, za nepredviđene situacije. Ništa gore od toga da se zadržite zbog saobraćajne gužve, a zatim dođete na razgovor pod stresom zbog kašnjenja.
 
Saznajte više o poslodavcu preko interneta. Posetite internet prezentaciju kompanije ili potražite informacije o njoj pretragom po ključnim rečima. Inforimišite se o veličini kompanije, broju zaposlenih, poslovnoj mreži, profitu, proizvodima i uslugama i pročitajte novije vesti o kompaniji. 
 
Razmislite o tome šta biste o sebi ispričali poslodavcu. Svakako ćete odgovarati na pitanja o sebi, pa se prisetite nekoliko situacija kada ste bili zaista zadovoljni sobom zbog nečega što ste postigli. Ćesto takve priče o vama govore stvari koje nisu lako merljive, predstavljaju Vaš način razmišljanja, spremnost na pokretanje inicijative, na rad u timu, na ulaganje sebe u postizanje rezultata. 
 
Naspavajte se i odmorite. Tako ćete lakše odgovoriti na pitanja tokom razgovora i ostaviti bolji utisak.

Petak, 23.08.2019.