Bezbedno korišćenje kartica na internetu

Kada se odlučite da neku kupovinu obavite preko interneta, najpre se raspitajte o reputaciji trgovca/sajta na kojem kupujete. 


„Guglajte“ naziv sajta i ako je bilo nekih problema sa kupovinom preko tog sajta, velike su šanse da je neko već na internetu pisao o tome. Ako je u pitanju sajt sa komisionom prodajom, u nekom delu svakog sajta obično stoji informacija o reputaciji svakog prodavca. Kada god je moguće, plaćajte karticama radije nego doznakom, zato što imate dodatne mogućnosti za reklamacije u kojima može da Vam pomogne banka. Uvek pročitajte uslove za vraćanje robe i uslove garancije.

 

Ako na sajtu postoji broj telefona, pozovite taj broj kako biste se uverili da broj, odnosno kompanija, postoji. Pošaljite email prodavcu kako biste se uverili da je adresa postojeća. Sajt koji nema ni svoj domen, već koristi javne besplatne email servise poput gmail, yahoo i sl, je sumnjiv i treba da ga izbegavate. Izbegavajte internet prodavnice koje ne sadrže podatke o adresi sedišta kompanije. Nemojte da vrednujete prodavca prema atraktivnosti sajta – kvalitetan sajt se danas pravi veoma lako.

 

Pre nego što unesete broj kartice, uverite se da ste na tzv.sigurnom sajtu, čija adresa počinje sa https: (kod takvih sajtova često ćete uočiti sliku katanca u desnom donjem uglu browser-a). Ako je ponuđeno, odaberite korišćenje escrow servisa. Nemojte da verujete u sigurnost sajta samo na osnovu takve izjave ispisane na sajtu. Ako nakon plaćanja posumnjate u legitimnost i reputaciju sajta čak i nakon plaćanja, odnosno ako sumnjate da je broj Vaše platne kartice kompromitovan, odmah obavestite banku da blokira i zameni Vam karticu.

 

Sajtove banke ili procesora plaćanja uvek pozivajte ručnim unosom adrese ili iz svojih „omiljenih“ adresa, a nikada iz email-a koji ste dobili od banke, procesora, trgovca. Ako sumnjate u email koji Vam je poslala banka, nazovite call centar banke i proverite verodostojnost takvog email-a. Banke Vam često pišu, ali veoma retko od Vas zahtevaju neku aktivnost, osim eventualno potvrde da ste neku transakciju načinili baš Vi.

 

Budite oprezni sa masovno poslatim e-mail porukama o atraktivnim prilikama za ulaganje, kao i sa pojedincima koji se predstavljaju kao nigerijski zvaničnici ili poslovni ljudi druge države koji Vas mole za pomoć u prebacivanju veće sume novca. Nemojte da verujete u obećanja velike zarade u zameni za Vašu kooperativnost. Nemojte da verujete neverovatnim email ili popup porukama u kojima piše da ste osvojili veliku nagradu – takve situacije nisu realne.

 

Pažljivo čuvajte podatke o svojim karticama i računima.

Petak, 23.08.2019.